lauantai 8. joulukuuta 2018

Kivi viivytti!

Rantasipi on liron ohella yleisimpiä pikkukahlaajia Suomessa ja kaikkialla pohjoisessa Euraasiassa. Englanninkielinen nimikin on Common Sandpiper, "tavallinen rantapiipertäjä". Myös talvehtimisalueillaan Afrikan ja Aasian tropiikissa se on hyvin tavallinen näky, ja Grand Popon rannoilla ja kosteikoissa sitä näkee talvikuukausina kaikkialla. Se on pieni ja hyvin vilkasliikkeinen kahlaaja, joka ei ole piileskelevä, mutta talvehtimisalueillaan pakenee herkästi. Vatsan valkoinen väri nousee siipien edessä pieneksi kiilaksi. Rantasipillä on tapana pysähdyttyään keikuttaa tunnusomaisella tavalla pyrstöään.

Toukokuussa rantasipi saapuu Suomeen, kun kevät alkaa olla jo hyvässä vauhdissa. Kun siltä kysyy, miksi se saapuu vasta nyt, se saattaa vastata omalla rantasipinkielellään "kivi viivytti, kivi viivytti!" Tämä kuvaa toki myös rantasipin tapaa istuskella vedestä nousevilla kivillä ja muilla pienillä tähystyspaikoilla. Myös Grand Popon kosteikoista kuuluu tämän tästä rantasipin reippaita "kivi viivytti" -ääniä.

Kukaties joku Grand Poponkin rantasipeistä lentää kevääksi Suomeen pesimään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...