torstai 8. marraskuuta 2018

Säihkettä ja suihketta

Afrikanmetsäkalastaja on se sinisenä säihkyvä keskikokoinen lintu, jonka näet lentävän matalalla pihan tai muun aukean yli ja laskeutuvan sitten puun oksalle tähystämään. Se on myös se isonokkainen, vähän etupainoisen näköinen lintu, joita istuskelee siellä täällä maanteiden varsilla sähkölangoilla. Mikään muu Beninin linnuista ei muistuta sitä: töpäkkä lintu, jolla on hohtavan valkea rinta, kirkkaan siniset siivet ja suuri, räikeän punainen nokka.

Kuningaskalastajat kuuluvat mehiläissyöjien ja sininärhien tavoin säihkylintuihin. Kirkkaat ja metallinhohtoiset värit ovat tälle lahkolle tyypillisiä. Kalastajat eivät sen sijaan mitenkään itsestään selvästi kalasta tai edes elä vesien äärellä. Suurin kuningaskalastaja taitaa olla australialainen naurulintu eli kookaburra, joka metsästää ravinnokseen pikkunisäkkäitä ja pahaa-aavistamattomia lintuja eikä tarvinne vettä edes juodakseen. Yhteistä on saalistustapa: istuskellaan korkealla tähystysoksalla ja syöksytään sitten sieltä saaliin kimppuun.

Metsäkalastajalajeja on pitkin vanhan maailman tropiikkia. Aikaisemmista tuttavuuksistani samaan sukuun kuuluva ja hyvin saman näköinen smyrnankalastaja hallitsee jokseenkin  tavalla sähkölankojen alaista maailmaa Sri Lankassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...