maanantai 19. marraskuuta 2018

Pitäjän pikkupahiksia




Pikku-pikkulintuparvissa liikkuu pronssimanikkien ja ruusupeippojen lisäksi yleensä myös pikimustia lintuja, joilla on paksu siniharmaa nokka ja vaalenapunaiset jalat. Nämä ovat kutojalintujen heimoon kuuluvia leskiä, jotka käyttävät härskisti hyväkseen ruusupeippoja: ne ovat nimittäin jälkimmäisten pesäloisia.

Leskilajit ovat hankalasti erotettavissa toisistaan, lähinnä pitäisi tutkia koipien punaisen väriä. Ilmeisesti varmempi lajinmäärityskeino on sen havainnoiminen, mitä ruusupeippolajia samoissa parvissa hyppelee. Ne taas on selvästi helpompi erottaa toisistaan. Niinpä nyt tätä asiaa tutkittuani joudun korjaamaan sekä omaa lajinmääritystäni että joillekuille Grand Popossa antamaani tietoa: Tämä on kyläleski, joka on ruusupeipon pesäloinen. Olen erheellisesti määrittänyt sen peltoleskeksi, jonka isäntälaji kuitenkin olisi näillä nurmilla tuntematon savanniruusupeippo.

Neljäs tämän porukan jäsen on dominikaanileski, jonka koiraan tuntee punaisesta nokasta ja huikean pitkästä pyrstöstä. Se puolestaan munii pronssimanikkien pesiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...