perjantai 15. maaliskuuta 2019

Lintusymboliikkaa


Miksi jotkin linnut ovat toisia merkittävämpiä monien eri kulttuurien mytologiassa ja symboliikassa? Mikä yhteys näillä näennäisesti erillisillä kulttuureilla on? Tosiasiassahan nykyisin hyvin kaukana toisistaan olevilla kulttuureilla on hyvinkin tiiviit historialliset juuret. Minua kiehtoo esimerkiksi se, että ensimmäiset Buddhaa ihmisenä kuvaavat patsaat tehtiin nykyisessä Afganistanissa, missä niiden muotokieli oli vahvasti hellenististä.

Täma patsas Ouidah'n orjatien varrella esittää pelikaania. Varhaisessa kristillisessä kuvastossa pelikaani on tärkeä. Siellä se symbolisoi äärimmäistä rakkautta, sillä jostakin syystä kuviteltiin sen ruokivan poikasiaan sydänverellään. Todellisuudessa poikaset työntävät nokkansa syvälle emon kurkkupussiin saadakseen osaksi sulanutta kalaa, mutta se ei ilmeisesti kuulosta yhtä hienolta.

Beniniläisessä symboliikassa pelikaani kuvaa jonkin logiikan mukaan omien lastensa syömistä. Sen taas on tarkoitus muistuttaa siitä kauheasta länsiafrikkalaisesta tavasta, että paikalliset hallitsijat kaappasivat naapurikansan joukosta ihmisiä myydäkseen heidät (varsin vaatimattomasta hinnasta) eurooppalaisille orjakauppiaille.

Oikeat pelikaanit ovat suuria ja komeita valkoisia lintuja, jotka pyydystävät kalaa joko syöksymällä lennosta niiden kimppuun tai uimalla niiden perässä koskeloiden tapaan. Suurella nokallaan ne lippoavat kätevästi kaloja kurkkupussiinsa. Kovin yleinen näky ne eivät Grand Popossa ole, mutta eivät suurempien vesien äärellä mahdottomiakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...