torstai 3. tammikuuta 2019

Huis hais


Nolottaa. Tämän veitikan tulkitsin samaksi kuin toisen saman kokoisen linnun, joka viihtyi samassa korva-akaasiapuussa. Vieläpä julkaisin aikaisemmassa blogikirjoituksessani väärällä identiteetillä. Korjasin nyt oikean kuvan ruskokerttutimalista kertovaan juttuun. Tämä lintu ansaitsee tulla julkaistuksi uudestaan oikalla nimellään.

Isohuiskulepinkäinen siinä istuu. On siinä jotain samaa kuin ruskokerttutimalissa, harmaanruskea selkäpuoli ja punertava vatsa. Tämän linnun vatsapuolen sävy on kuitenkin selvästi tummempi ja lämpimämpi, ja harmaan pään ja punaruskean leukalapun välinen raja on selvä. Kuvassa on naaras; koiraalla on valkoinen vatsa ja tumma selkä.

Huiskulepinkäiset kuuluvat samaan afrikanlepinkäisten heimoon kuin guineanlepinkäinen ja pensaslepinkäinen. Mikään niistä ei ensimmäisenä tuo mieleen varsinaisia lepinkäisiä, mutta niille ne kuitenkin ovat sukua.

Tunnustan nöyrästi olevani varsin aloitteleva Länsi-Afrikan lintujen tuntija. Monet esittelemistäni linnuista olen aluksi määrittänyt väärin ja joutunut sitten korjaamaan määrityksiäni jälkeenpäin. Moni lintu on ollut viikkokaupalla täysi mysteeri, kunnes yksityiskohdat ovat loksahtaneet paikoilleen ja määritys on ollut varma. Edelleenkään en osaisi aivan lonkalta määrittää kaikkia pieniä ruskeita varpuslintuja. Muutaman lajin määrittämisessä on valokuvista ollut korvaamattomasti hyötyä, kun tuntomerkkejä on voinut tutkia kuvista kaikessa rauhassa. Tämä isohuiskulepinkäinenkin oikeastaan löytyi vasta jälkeenpäin, kun kuvat alkoivat näyttää epäilyttäviltä ja aloin selailla lintukirjoja uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...