keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Kodikasta


Olen nyt jotakuinkin neljän kuukauden ajan esitellyt beniniläisen lintulajin päivässä. Uusia lajiesittelyjä ei enää tule. En kuitenkaan malta lopettaa lintublogin kirjoittamista, joten laajennan vähän näkökulmaa ja esittelen lintujen pesimäympäristöjä ja muuta mieleen juolahtavaa.

Viistosti Villa Karoa vastapäätä, heti R-kioskin vieressä on raunioitunut talo. Ei sen tontti asumaton ole, sillä sen kyljessä on perheasuntona toimiva hökkeli. Epäilemättä ihmistä pienempiä asukkaita on myös aika paljon. Kun uskaltautuu kurkistamaan sisälle, voi katonrajassa nähdä linnunpesiä. Pikkukiitäjä tässä kuvassa kurkistelee yhdestä niistä. Ulkoisesti vähän räystäspääskyä muistuttava tervapääskyn sukulainen pesii mielellään  yhdyskuntina ihmisen tekemissä rakennelmissa kuten autiotaloissa ja siltapalkkien alla. Heinänkorret ja muu pesämateriaali on liimattu yhteen syljellä, joka kuvassa näkyy vähän lasinuudelimaisena verkkona.

Ei tarvitse työntää päätään rauniotaloon nähdäkseen pikkukiitäjiä.  Ne lentelevät päivisin parvina Villa Karon yläpuolella. Suurempi yhdyskunta pesii Monojoen siltojen alla Grand Popon torin luona. Pikkukiitäjäksi linnun tunnistaa pääskymäisen pienestä koosta, nopeasta lennosta ja tummaa yleisväriä vasten loistavasta valkeasta yläperästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...