sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Lintuharrastajan saappaissa



Sellaiset varusteet, millainen laji. Lintuharrastus on maastolaji, ja maastossa tarvitaan siihen sopivat varusteet. Beninissä lintuja näkee monenlaisissa ympäristössä. Linnut ovat myös vähemmän aamuaktiivisia kuin kotimaassa ja lajista riippuen liikkuvat ja laulavat pitkin päivää. Siksi varusteitakin tarvitaan moneen lähtöön.

Paras perusvarustus keskipäivällä muototuu enemmän tai vähemmän stereotyyppiseksi tropiikkiunivormuksi. Shortsit, hyvät sandaalit, vaalea ja ilmava paita ja mieluusti myös päähine suojaamaan paahteelta. Vaaleaihoisen suomalaisen on lisäksi hyvä suojata paljaat ihoalueet aurinkosuojavoiteilla. Tarkkailuun riittävät tietysti kiikarit, jotka kulkevat kevyesti mukana, mutta kameravarustuksessa onkin sitten enemmän raahattavaa. Kiikarikotelon asemesta olen todennut näppäräksi sellaisen kevyen olkalaukun, jossa kulkevat mukana myös vesipullo ja lintukirja.

Aamuretket ovatkin sitten haastavampia. Kun lähtee liikkeelle auringonnousun aikaan, on etenkin kosteikkojen luona liikkeellä hyttysiä. Koska en halua lisätä malarian tai muiden hyttysvälitteisten tautien riskiä, hankin itselleni kevyet pitkät maastohousut, ohuita sukkia ja pitkävartiset kangastennarit. Varsinaisia kangasvartisia viidakkomaihinnousukenkiä ei syksyllä löytynyt, mutta sen sijaan ihan tavallisen K-kenkäkaupan hyllyltä löytyi palladiumin lähes samanlaiset tennarit. Näillä varusteilla uskaltauduin myös pensaikkoihin (jotka ovat usein enemmän tai vähemmän piikkisiä) ja kosteille niityille.

Kenkäkuvasta näkee, että tropiikissa varusteet ovat kovilla. Aurinko poltti vaaleistakin housuista värit, eivätkä nuo kengätkään muutaman viikon jälkeen enää ihan uusilta näytä. Jouduin muutaman kerran pesemään kengät, koska rannan tienoilla rämpimisen jälkeen ne olivat aamuisin paitsi märät, myös suolaiset. Kuohuva meri näet lennättää suolaista sumua pitkälle sisämaahan. Suola sitoo kosteutta, joten suolaiset kengät eivät kuivu kunnolla edes auringinpaisteessa, vaan ovat seuraavana aamuna jo valmiiksi vähän kosteat.

Tiivistetyt pikaohjeet: Suojaa päivällä itsesi auringolta, aamulla ja illalla pitkillä housuilla ja umpikengillä hyttysiltä. Varmista ennen matkaa, että ne kengät eivät hierrä. Tropiikissa nimittäin kaikki pikkuhaavat ja hiertymät umpeutuvat hitaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...