maanantai 25. helmikuuta 2019

Timaleita siellä täällä


Timalit ovat vanhan maailman tropiikin peruslintuja. Tämä keltanokkatimali ei ole Beninistä, vaan Sri Lankasta, missä se on yleinen. Samalla tavalla kuin afrikkalainen valkosuomutimali, tämä hiukan rastaita muistuttava lintu liikkuu pieninä, kiinteinä perheryhminä, jotka lennähtelevät paikasta toiseen  touhukkaina ja äänekkäinä. Nämä kaksi lajia muistuttavat siis hyvin paljon toisiaan, niin ulkonäkönsä kuin käyttäytymisensä puolesta.

Toinen samanlainen lajipari ovat afrikkalainen kyläbulbuli ja aasialainen punaperäbulbuli. Kun toiseen on tutustunut, näyttää toinenkin jo ikään kuin vanhalta tutulta.

Timalit ja bulbulit ovat läheistä sukua toistensa lajivastineille, joten yhtäläisyydet selittyvät paljolti jo lähisukulaisuudella. Kummassakin linturyhmässä on kuitenkin myös aivan eri tavoin käyttäytyviä lajeja. Toisaalta sitten on linturyhmiä, jotka muistuttavat suuresti toisiaan olematta likimainkaan sukua toisilleen. Medeatäjät ja kolibrit ovat kehittyneet toisistaan riippumatta hyvin samanlaisiksi. Jalohaukat luokiteltiin päiväpetolinnuiksi ennen kuin kyettiin osoittamaan, että ne ovat geneettisesti lähempänä papukaijoja. Samantapainen ekologinen lokero on vaikuttanut niin käyttäytymiseen kuin ulkonäköönkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...