tiistai 5. helmikuuta 2019

Ruskeampi mesinokka


Ruskomedestäjä on vaatimattomampi kuin säihkyvämmät savanni- ja keltavatsamedestäjä, mutta kyllä sitäkin voisi kolibriksi luulla. Aidot kolibrit ovat amerikkalaisia lintuja, mutta vanhan maailman medestäjät elävät samalla tavalla kukkien medellä ja muistuttavat hyvin paljon kolibreja. Pitkällä, ohuella ja usein käyrällä nokallaan ne hakevat värikkäistä kukista mettä. Toki ne syövät mielellään myös pieniä hyönteisiä, toiset lajit vähän enemmänkin. Nokan koko ja muoto kertoo lintumaailmassa usein paljon lajin ravinnosta ja ruokailutavoista.

Kun lintuharrastaja on aikansa ihmetellyt värikkäämpiä medestäjiä, katse alkaa osua myös tähän ruskeatäpläiseen lajiin. Ruskomedestäjät viihtyvät kosteikkojen laitamilla, joten niitäkin näkee Grand Popon lintuparatiisissa, Aubergesta joen vartta seurailevan tien varrella. Lajia tavataan Länsi-Afrikan rannikkoseuduilla ja suurten jokien varrella Liberiasta Angolaan.

Kuvan lintu on naaras. Koiras on tummanruskea, mutta sen selkähöyhenet haalistuvat käytössä niin, että lopulta selkä loistaa harmaana kuin urosgorillalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...