sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Pieni ilotulitus


Ensimmäistä kertaa Afrikan tai Aasian tropiikkiin matkustavat ihastuvat usein pieniin "kolibreihin", jotka vilkkaina ja värikkäinä lentelevät kukkivissa puissa ja pensaissa ja pysähtyvät silloin tällöin laulamaan pirteitä säkeitä. Kolibrit ovat kuitenkin vain uuden maailman lintuja. Vanhassa maailmassa evoluutio on tuottanut lintuja samaan ekologiseen lokeroon, meden juomiseen kukista, mutta taidokkain hyönteismäinen helikopterilento on täällä jäänyt kehittymättä. Nämä ovat medestäjiä. Nekin toki joskus pysähtyvät räpyttelemään ilmassa, jos hyvä jalansija puuttuu – kuten tekevät myös meidän omat "Pohjolan kolibrimme", pajulinnut ja muut kesäiset hyönteissyöjät. Useimmiten ne kuitenkin joutuvat istahtamaan mesilähteensä äärelle.

Keltavatsamedestäjä on värikäs, melkein kuin pieni ilotulitus lehvästön yllä lentäessään. Vatsan värin arvaa jo nimestä. Hartianseutu ja pää kilmaltavat metallisen vihreinä, kurkussa ja rinnassa on purppuranpunainen häivähdys. Aluksi määritin tämän linnun väärin sitruunavihermedestäjäksi, jolta tuo purppuravälähdys puuttuu. Ääninäytteiden kuunteleminen kuitenkin auttoi. Vihjeeksi muillekin: lähes kaikkien lintujen ääninäytteet löytyvät Xeno-santo-sivustolta. Suomalaisten lintujen ääniä voi kuunnella erinomaisen Luontoportti-sivuston kautta. Beninissä näiden sivujen käyttäminen maastossa ei harmi kyllä onnistu, koska paikallinen liittymäkään ei aina löydä kenttää ja yhteydet ovat hitaat.

Sitruunavihermedestäjä on Grand Popossa kuten kaikkialla päiväntasaajan Afrikassa yleinen kaikkialla siellä, missä puut ja pensaat kukkivat kirkkaina. Moni näistä kasveista on sopeutunut nimenomaan lintupölytykseen, minkä esimerkiksi isot punaiset kukat paljastavat. Linnut ja hyönteiset nimittäin ovat herkkiä erilaisille väreille, hyönteisten keskittyessä mieluummin ihmissilmälle näkymättömiin UV-aallonpituuksiin. (Koska Pohjois-Euroopassa ei ole pölyttäviä lintuja, ei siellä liioin ole luonnonvaraisia kasveja, joilla olisi helakanpunaiset kukat)

Naaras on vaatimattoman ruskehtava. Pesänsä nämä medestäjät punovat heinistä puiden oksiin tai tukevista ruohoista riippumaan.


Näiden ilotulituslintujen myötä toivotan hyvää uutta lintuvuotta 2019! Muutama Grand Popon lintu odottaa vielä kuva-arkistoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...