sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Bonjour à Grand-Popo

Aikaisemmin esitelty palmukyyhky, "minipulu", on Grand Popossa varmimmin nähty kyyhky, mutta tämä savanniturturikyyhky on yhtä varmasti kuuluvin. Ensimmäiset aloittavat jo ennen auringonnousua rytmikkään aamutervehdyksensä "Bonjour-à-Grand-Popo", ja samaa jatkuu sitten koko valoisan ajan. Nämä palmukyyhkyä suuremmat kyyhkyt viettävät enimmän osan ajastaan puiden oksilla, mistä niitä ei aina ole helppo nähdä. Sieltä ne kujerruksensa lomassa napsivat erilaisia hedelmiä ja siemeniä syödäkseen.

Savanniturturikyyhky on pulun kokoinen, mutta sitä soukempi ja sulavaliikkeisempi. Ruskeasta yleisväristä erottuvat musta niskalaikku, silmiä ympäroivä tumma "naamari" ja vaaleampi, harmahtava päälaki. Savanniturturikyyhky on joustava menestyjä, joka viihtyy yhtä lailla kaupunkien puistoissa kuin syrjäisemmillä viljelysmailla. Kannattaa välillä pysähtyä tarkkailemaan lehvistön kahinaa ja kyyhkyjen kujerrusta, jotta palkinnoksi pääsee joskus näkemään tämän kauniin linnun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...