tiistai 16. lokakuuta 2018

Melkein tuttu


Ainakin yksi Grand Popon linnuista on suorastaan harhauttavan tutun oloinen. Eikö tuo ole kotimaan kyntöpelloilta tuttu riukuhäntä?

Afrikanvästäräkki on kaikin tavoin meidän västäräkkimme tapainen. Se viihtyy ihmisasumusten luona, on kesyn oloinen ja juosta vilistää hyönteisten perässä pitkää pyrstöään keikuttaen. Kun sitä katsoo tarkemmin, huomaa että se on meidän västäräkkiämme aavistuksen verran rotevampi ja räikeämmän mustavalkoinen. Useimmat västäräkkilajit ovat selvästi muuttolintuja, mutta tämä ei välitä maisemien vaihtumisesta, vaan asustelee ikänsä länsiafrikkalaisessa kotikylässään.

Tiesitkö muuten, että västäräkki on Euroopan laajimmalle levinnyt lintulaji? Sitä tavataan kaikkialla Euroopassa Gibraltarilta Nordkapiin. Napapiirin takaiset lämpötilat varmaan puistattaisivat afrikanserkkua, jos niistä jotenkin pystyisi sille kertomaan.

Tämä veitikka asustaa Villa Karon pihapiirissä. Sen lähimmät lajinaapurit sirkuttavat hyvin västäräkkimäisesti reilun puolen kilometrin päässä Aubergen pihamaalla. Yksilömäärät eivät siten ole kovin suuria, vaikka lajia näkeekin enemmän kuin monta piilottelevampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...