torstai 18. lokakuuta 2018

Varis kuin harakka

Afrikanvaris on hyvin paljon eurooppalaisen variksen kokoinen ja  tapainen. Sen väritys vain tuo mieleen enemmän harakan kuin variksen. Suurin osa maailman varislajeista on yksivärisen mustia, kuten Suomessakin yleiset mustavaris ja korppi. Meillä varis pukeutuu harmaaseen viittaan, afrikanvaris on kauas näkyvästi mustavalkoinen.

Variksella ei ole Beninissä likimainkaan samanlaista roolia kuin Euroopassa, puhumattakaan intianvariksesta Aasiassa. Ihmisasutuksen liepeillä nekin viihtyvät, ja Grand Popossa niitä näkee harvakseltaan pareittain tai pienissä ryhmissä, jotka lienevät perhekuntia. Selvästi enemmän niitä lentelee Cotonoun kaupunkiympäristössä, ja Togon pääkaupungin Lomén rannoilla on jo suorastaan varisparvia.

Miksei Grand Popossa sitten ole parvittain variksia jätehuoltoa varmistamassa? Jokin muu laji tai jotkin muut ilmeisesti ovat vallanneet sen ekologisen lokeron, joka monessa paikassa muualla on taannut varisten menestyksen. Haarahaukka lienee yksi selitys, mutta epäilen myös joka paikassa kipittävien pienten vuohien olevan yksi painava syy siihen, että variksille ei riitä ruokaa. Syömäkelpoisista jätteistä ei periaatteessa ole pulaa, mutta nokkelat vuohet saattavat ehtiä kasoille ennen lintuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...