tiistai 30. lokakuuta 2018

Turtur on eri kuin turturi

Kyllästyitkö kyyhkyihin? Ei mitään hätää, tämä on tällä erää viimeinen blogisarjassani. Kylän laitamilla voi hyvällä onnella nähdä vielä pikkuruista palmukyyhkyäkin pienemmän, hiekanruskean kyyhkyn, jolla on hennnon ruusunpunertava kaula ja selvästi harmaa päälaki. Yläperän musta raita vahvistaa määrityksen: sinitäpläkyyhky. Kuvan yksilö on vielä nuori, jolle aikuisen kyyhkyn siipien teräksensiniset täplät eivät vielä ole kehittyneet.

Sinitäpläkyyhky on Grand Popon kyyhkyistä pienin ja harvalukuisin. Niitä näkee – hyvällä onnella, kuten totesin – Aubergen naapuruston "lintuparatiisin" tienoilla.

Ai niin, se otsikko. Sinitäpläkyyhkyn tieteellinen nimi on Turtur afer, mistä voisi päätellä että se olisi jollakin tavalla "kaikkien turturien äiti". Kaikki varsinaisiin turturikyyhkyiksi luetut kuluvat kuitenkin sukuun Streptopelia, ja eurooppalainen turturikyyhky on Streptopelia turtur. Se taas on saanut nimensä äänestään "turr turr".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...