perjantai 12. lokakuuta 2018

Siipeilyä Ganviéssa


Ganvié on Nokoué-järvellä Cotonoun pohjoispuolella sijaitseva, pääosin paaluille rakennettu kalastajakylä. Sen synnystä kerrotaan värikästä legendaa, jossa seikkailevat vihollisheimon sotilaat ja avulias jättiläiskrokotiili. Kylä on ällistyttävä kokemus, kuin suoraan jonkin fantasiaromaanin sivuilta: värikkäisiin beniniläisvaatteisiin pukeutuneet asukkaat melovat kanooteillaan kalastamassa, kuljettamassa tavaraa kylään tai muuten vain kauppa- ja koulureissuillaan. Villa Karon stipendiaatitkin pääsevät Ganviéen nyt rokotetutkimuksen siivellä, kun rokoteryhmille järjestetään parin viikon välein sinne retkiä.

Järven ruovikoiden ja kaislikoiden yllä ja reunamilla pääsee helposti näkemään muutamia lintuja, jotka muuten ovat vaikeammin havaittavissa. Kuvan kirjokalastajaa näkee myös Mono-joella, esimerkiksi Grand Popon torin luona, mutta järvellä niitä on paljon ja lähellä venereittejä. Kirjokalastaja on suurikokoinen, mustavalkoinen kuningaskalastaja, jota näkee tropiikissa kaikilla mantereilla. Ganvién-retkellä voi talvikuukausina nähdä myös toisen kosmopoliitin, kalasääsken. Kenties tälläkin retkellä näkemäni sääksi on pesinyt Hauholla tai Kirkkonummella ja on vastikään saapunut talvivesilleen. Runsaita lajeja ovat myös kaislamerimetso, haarahaukka ja riuttahaikara.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...