torstai 22. marraskuuta 2018

Kuninkaallisia

Mono-joki virtaa pohjoisesta Togon rajaa seuraillen ja laskee lopulta mereen Grand Popon ja Ouidah'n laguunien välistä. Näitä seutuja kutsutaan nimellä Bouche du Roy, vapaasti suomennettuna kai "Kuninkaanportti". Aikanaan Grand Popo on ollut tärkeäkin satamapaikkakunta, mutta nyt Bouche du Royn nimeä kantaa lähes sadan neliökilometrin laajuinen, Unescon tukema luonnonsuojelualue.

On vain kohtuullista, että yksi "Joensuun" leimallisista lintulajeista on kuningastiira. Se on suuri ja lokkimainen tiira, lähes suomalaisen räyskän kokoinen tiira, joka viihtyy joen hiekkasärkillä ja lentelee sieltä myös merelle.  Nokka on räyskämäisen jykevä ja väriltään kirkkaan keltainen. Jos Aubergen tai Awalén rannalla laiskotellessaan näkee ulapalla valkosiipisen merilinnun, se on todennäköisesti juuri kuningastiira.

Kuningastiiraa tavataan rannoilla Atlantin molemmin puolin ja lisäksi Pohjois- ja Etelä-Amerikan Tyynen valtameren puoleisilla rannikoilla. Beninissä kaikki lokkilinnut ovat pikkutiiraa lukuun ottamatta talvehtijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...