tiistai 6. marraskuuta 2018

Missä ovat sorsat?

Kosteikot ovat kaikkialla maailmassa lintuparatiiseja. Matalassa vedessä on paljon syötävää, ja lisäksi pensaikot, kaislikot ja ruoikot tarjoavat turvallisia pesä- ja piilopaikkoja isoille ja pienille linnuille. Siksi lintuharrastajat suuntaavat mielellään kaukoputkiensa kanssa matalien ja rehevien vesistöjen rannoille.

Helsingin Vanhankaupunginlahdella tai Parikkalan Siikalahdella lintumaisemaa hallitsevat erilaiset sorsat. Tropiikissa valtalinnusto on enimmäkseen haikaroita ja merimetsoja. Missä ovat sorsat? Ilmeisesti ekologinen lokerikko on rakentunut eri tavalla etelässä ja pohjoisessa.

Beninissä ei kovin todennäköisesti onnistu näkemään muita sorsalintuja kuin naamioviheltäjäsorsia. Viheltäjäsorsat ovat tropiikin sorsia, jotka ei-ihan-yllättäen ovat saaneet nimensä viheltävästä ääntelystään. Naamioviheltäjäsorsa on pitkäkaulainen ja -koipinen, keskikokoinen sorsa, jonka yleisväritys on ruskea. Posket ja otsa ovat valkeat, ikään kuin linnulla olisi valkea naamio.

Naamioviheltäjäsorsa on toistaiseksi elinvoimainen laji, joka tulee toimeen monenlaisissa kosteikkoympäristöissä. Sitä esiintyy kummallisesti sekä Afrikassa että Etelä-Amerikassa, eikä kenelläkään tunnu olevan tietoa siitä, onko ihmisellä osuutta sorsien siirtymiseen valtameren yli.

Taustalla oleviin hämäräperäisiin tyyppeihin palataan myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...