sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Lörpöttelijä

Oikeasti nimeni on timali. Valkosuomutimali. Meitä timaleita nyt vain kutsutaan englanniksi nimellä babbler, lörpöttelijä. (Suomessakin esiintyvä viiksitimali, entinen partatiainen, ei muuten kuulu olenkaan timalien heimoon, vaan on ihan oman viksitimalien heimonsa ainoa laji. Ei se toisaalta tiainenkaan ole.)

Timalit liittyvät aivojeni miellekartassa jotenkin yhteen bulbulien kanssa. Molemmat ovat vanhan maailman varpuslintuheimoja, joiden edustajat kuuluvat alueittensa runsaslukuisimpiin lintuihin. Timalit ovat rastaan kokoisia ja samalla tavalla "vaakasuoria" lintuja. Grand Popossa yleisesta afrikanlaulurastaasta tämän timalin erottaa heti, kun näkee sen verenpunaiset silmät. Yleisväritys on ruskea, mutta pää on harmahtava, ja sen höyhenten kärjet muodostavat heikosti suomumaisen kuvioinnin.

Siinä missä afrikanlaulurastaat liikkuvat rauhallisesti yksikseen, on timaleja tavallisesti liikkeellä kokonainen lörpöttelevä ja pyrähtelevä perheryhmä. Parvet ovat todellakin yleensä perheitä, joiden jäsenet pyrkivät olemaan kiinteässä yhteydessä toisiinsa. Ne lentää viuhtovat pensaikosta toiseen ja jäävät välillä hetkeksi oksille sukimaan itseään, jolloin niitä pääsee näkemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...