torstai 20. joulukuuta 2018

Heinämaiden hallitsija


Pienet ruskeat varpuslinnut eivät yleensä ensimmäisinä jää matkailijan mieleen tai tallennu kameroihin. Vasta sitten, kun isot, värikkäät ja erityisen äänekäät linnut on noteerattu, huomio alkaa kiinnittyä näihin pieniin. Heinäkerttu osoittautuu pian oman elinympäristönsä valtiaaksi. Se on pieni ja pyöreä, ruskeaviiruinen lintu, joka viihtyy laajoilla puuttomilla heinämailla.

Onneksi näillä epämääräisen ruskeilla pikkulinnuilla on tavallisesti kullakin oma laulunsa, joka parhaassa tapauksessa on vielä helppo oppia tuntemaan. Heinäkerttu laulaa korkealla paikalla istuen tai rytmisen aaltomaisesti lentäen omaa yksinkertaista lauluaan. Se toistaa samaa pikku aihettaan: "tsit - tsit - tsit - tsit - tsit..." Englanniksi sen nimi onkin hiukan mielikuvituksettomasti, mutta kuvaavasti "Zitting Cisticola".

Grand Popossa heinäkertun maita ovat laajat heinikot Hounsoukoèn kylän ja Grand Popon torin välillä. Se torille vievä parin-kolmen kilometrin pituinen tie on muutenkin viehättävä, joten parinkin viikon oleskelun aikana se kannattaa kävellä läpi. Heinäkertun levinneisyys kattaa laajalti vanhan maailman lämpimiä alueita Etelä-Euroopasta aina Australiaan saakka, missä vain on lajille sopivia laajoja heinikoita. Paikkalintuna se ei pohjoisempana pärjää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...