lauantai 29. joulukuuta 2018

Närhet



Kaikille linnuille ei ole saatu täysin kohdalleen osuvaa nimeä. Afrikansininärhi ei ensi näkemältä ole sinistä lähelläkään, pikemminkin violetin punertava. Hyvässä valaistuksessa – tai lennossa – se paljastaa kirkkaan sinisen pyrstönsä ja alaperänsä. Olkoon sitten sininärhi. harhauttavan nimen selitys on lajin sukulaisuus lähilajin, eurooppalaisen sininärhen kanssa. Se, kuten moni muu suvun laji, onkin selvästi sininen myös selkäpuoleltaan.

Afrikansininärhi kuuluu säihkylintuihin ja on sukua sellaisille meistä eksoottisille linnuille kuin mehiläissyöjille ja kuningaskalastajille. Närhen tai muiden varislintujen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Se viettää suurimman osan päivästään istumalla tähystysoksallaan puun latvassa. Myös sähkölangat kelpaavat tähystämiseen. Korkealta paikaltaan se syöksyy nappaamaan maasta tai lennosta enimmäkseen suuria hyönteisiä.

Afrikansininärhi on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yleinen. Grand Popossa varmimmat paikat ovat Aubergen tuntumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...