lauantai 1. joulukuuta 2018

Lymyilijä


Lammikoiden laitamilla näkee usein liikettä, ikään kuin varjojen vilahduksia näkökentän laitamilla. Jos pysähtyy katselemaan niitä lammikoita tarpeeksi kaukaa, voi nähdä pulleita mustia ja punakoipisia lintuja, jotka tepastelevat vastarannalla lumpeenlehtien päällä ja poimivat veden pinnalta jotakin nokkaansa. Tämä minikokoista nokikanaa muistuttava lintu on mustahuitti.

Aikuisilla mustahuiteilla on kauas erottuva keltainen nokka. Poikaset ovat tummanokkaisia mustia nokipalleroita. Kun mustahuitin oppii tunnistamaan, niitä alkaa nähdä vähän siellä sun täällä, mistä voi päätellä sen olevan hyvinkin yleinen kaislikoissa piileskelijä. Se kuuluu rantakanojen heimoon, jolla ei taida kanalintujen  kanssa olla juuri muuta yhteistä kuin jollain tavalla kanamainen olemus. Maailmanlaajuisesti yleisin heimon edustaja on liejukana, jota löytää kaikilta mantereilta ja kaikista ilmastovyöhykkeistä. Suomessa monelle tuttuja ovat lintuvesillä uiskenteleva nokikana ja pelloilla kesäöisin huuteleva ruisrääkkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...