lauantai 22. joulukuuta 2018

Kuninkaallista lintutietoa

(Osa 1)



Beninin lintujen tarkkailemisen ja niiden valokuvaamisen lisäksi minua kiinnosti myös se, mitä sikäläiset ihmiset ajattelevat linnuista ja miten hyvin he niitä tuntevat. Olin aika lailla oikeassa siinä ennakkokäsityksessäni, että yleisesti ottaen linnuista ei kovin paljon tiedetä eikä niitä pidetä kovin tärkeinä, ehkä kaikkialla kotkottavia ja pataan kelpaavia kanoja lukuunottamatta. Täytyihän silti joillakin linnuilla olla jotain myyttistä merkitystä, ja täytyihän joihinkin lintuihin liittyä uskomuksia tai kertomuksia, ajattelin.

Tavoitin Richard Akakpon, jolta sain talteen runsaasti lintujen nimiä paikallisessa minan kielessä. Kuulin joitakin lintu-uskomuksia: petolinnut ja erityisesti pöllöt ovat pahojen henkien lintuja, joita kammoksutaan. Pöllön tuleminen pihapiiriin oli paha juttu, sain kuulla. Hyvin samanlaisia lintu-uskomuksia on merkitty muistiin Suomestakin.

Pyöräillessäni Coméen johtavaa maantietä näin Hêvén risteyksessä kyltin, joka sai mielenkiintoni heräämään:


Haa! Jos haluan keskustella lintujen merkityksestä vodoun-perinteessä, tässä saattaisi olla oikea osoite. Beninissä on 52 kuningasta, joilla tosin ei ole virallista asemaa valtion tai kuntien hallinnossa, mutta joilla on paikallisesti suurtakin vaikutusvaltaa ja joiden kuninkuus on vahvasti kytköksissä Beninin vodoun-uskontoon ja sen harjoittamiseen. Grand Popon aluetta, perinteiseltä minankieliseltä nimeltään Xwla (lausutaan osapuilleen "hula"), hallitsee hänen majesteettinsa Meto Ahoussan Hêlèkètcheé Alifa, joka pitää hoviaan joen vastarannalla olevassa Hêvén kylässä. Entä jos tapaisinkin kuninkaan ja kyselisin lintumyyteistä häneltä. Tuumasta toimeen: otin asian puheeksi Villa Karon johtajan Kwassi Akplakodoun kanssa. Hm, totesi Kwassi, täytyy miettiä, ja näytti ottaneen asian todesta.

Melkein unohdin jo koko asian, kunnes lähtöpäivää edeltävänä iltapäivänä Kwassi soittaa ja kertoo että kuningas on ollut matkoilla, mutta on nyt paikalla ja voisi ottaa minut vastaan huomenna kello 15. O-ou, vähän huono aika, kun kello 18 pitäisi olla jo menossa Cotonouhun ja lentokentälle. Lopulta onnistuttiin siirtämään tapaaminen kello kymmeneksi. Siispä aamulla paremmat vaatteet päälle ja palatsiin!


Kuningas osoittautuu leppoisaksi mieheksi, joka kertoo asettuneensa palatsiin vuonna 2011 sen oltua sitä ennen tyhjillään neljäkymmentä vuotta. Käymme istumaan vastaanottohuoneeseen. Kuninkaan lisäksi paikalla on pääministeriksi esittäytynyt mies, joka torkkuu sohvalla tapaamiseni ajan, talonmies-palvelija, joka tervehtii kuningasta lattiaan asti kumartaen ja istuu sen jälkeen hänen jalkojensa juuressa tomuisella lattialla, sekä kaksi levollisen oloista keski-ikäistä naista, jotka kuningas esittelee vodoun-neuvonantajinaan. Annan kuninkaalle tammikuun matkani jälkeen laatimani lintuvihkosen, jonka avulla alamme keskustella linnuista ja niihin liittyvästä vodoun-tiedosta.

(Jatkuu: mitä kuningas kertoi linnuista?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...