tiistai 11. joulukuuta 2018

Varpaillaan


Vetten päällä käyminen ei afrikanjassanaa kummastuttaisi, sillä se tekee sitä joka päivä. Sen vuoksi jassanoille on annettu sellainenkin lempinimi kuin "jeesuslintu". Ei se toki ihan veden pinnalla steppaile niin kuin muutamat hyönteiset, mutta vesikasvien päällä kyllä. Jassanat ovat kahlaajia, joita on useita lajeja kaikkialla tropiikissa. Afrikanjassanan voi nähdä sopivilla kosteikoilla kaikkialla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Jassanoilla on tavattoman pitkät varpaat. Niin kuin peruskoulun fysiikan tunneilla opetetaan, se auttaa jakamaan linnun painon laajalle alalle, jolloin vesikasvien päällä käveleminen onnistuu. Sen yleisväritys on lämpimän ruskea, kaula on valkoinen ja päälaki sininen. Toisin kuin mustahuitit tai liejukanat, jassanat eivät piileskele kasvillisuuden kätköissä, vaan ovat yleensä aivan avoimesti näkösällä. Häirittyinä ne nousevat siivilleen ja lentävät varpaat roikkuen kauemmaksi.

Kahlaajilla on yleistä, että naaras munii pesään munat ja koiras huolehtii lopusta. Jassanoilla tämä työnjako on mennyt vielä pidemmälle: naaras kerää ympärilleen muutaman koiraan haaremin ja munii kullekin neljä munaa haudottavaksi. Paikkalintuna se ei kuitenkaan lennä muualle lomailemaan kuten pohjoiset kahlaajat.

Grand Popon ympäristössä jassana on yleinen ja tavallinen kaikkialla, missä on vesikasvien peittämiä matalia ojia tai lammikoita.

Tilaa nyt vuoden 2019 seinäkalenteri osallistumalla kirjan joukkorahoituksee! Vielä ehdit saada sen pukinkonttiin, kunhan minimirahoitus saadaan kokoon!

https://mesenaatti.me/campaign/?id=1027#single/view

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...