maanantai 17. joulukuuta 2018

Metsästäjä


Tämä lintu tunnetaan monilla kielillä nimellä shikra, joka juontuu hindin kielen metsästäjää tarkoittavasta sanasta. Afrikan ja Aasian tropiikissa se on yleinen petolintu, Grand Popossakin varsin tavallinen näky. Arovarpushaukka on suunnilleen varpushaukan kokoinen haukka, melko pieni siis, mutta sen lentotapa ja käyttäytyminen tuovat ehkä vähän enemmän mieleen selvästi suuremman kanahaukan. Kuten sukulaisillaan kana- ja varpushaukalla, sillä on lyhyehköt, mutta voimakkaat siivet ja kapea, pitkä pyrstö. Aikuinen lintu on selkäpuolelta siniharmaa ja vatsasta punaruskean poikkiraidallinen, nuori ruskeampi ja vatsapuoleltaan voimakkaamman viiruinen.

Arovarpushaukan näkee usein istumalla korkealla puussa tai tolpan nokassa. Lento on nopeaa, siiveniskusarjat vuorottelevat lyhyiden liitojen kanssa. Saalistaessaan se puikkelehtii huimaa vauhtia matalalla puiden ja pensaiden lomassa ja pyrkii yllättämään saaliinsa nopeilla syöksyillä. Ravintona sillä ovat pikkujyrsijät, liskot ja linnut, kaikkialla piipertäviä kananpoikia väheksymättä.

Grand Popon toinen yleinen pikkuhaukka on tuulihaukka, jolla on paljon kapeammat ja terävämmät siivet ja joka lentää korkealla avoimessa maastossa. Tolpan nokassa voi istua myös liitohaukka, joka kuitenkin on silmiinpistävän vaalea siinä missä arovarpushaukka on pikemminkin tummanharmaa. Arovarpushaukan voi nähdä missä tahansa Grand Popon alueella samoin kuin muuallakin Beninissä Cotonoun puistoja myöten. Villa Karon ja Aubergen välisissä metsiköissä on todennäköisesti yksi sen pesimareviireistä, missä voi myös kuulla sen "kii-kii-kii..." -ääntelyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...