sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Tuima tähystäjä

Sipulipellolla keskellä kylää oli pylväs, ja sen pylvään päässä istui haukka. Hyvin vaalea haukka, jonka kokoon taitetut siivet näyttivät mustilta ja hyvin pitkiltä. Se oli liitohaukka.

Haarahaukka on iso ja komea. Tuulihaukka kiitää taivaalla vauhdikkaasti. Arovarpushaukka puikkelehtii puiden välitse metsästäessään pahaa-aavistamattomia pikkulintuja tai jyrsijöitä. Liitohaukka sen sijaan istuskelee vaitonaisena pylväänsä päässä. Kun se avaa siipensä ja lähtee etsimään itselleen saalista, sen pitkien siipien iskut ovat pöllömöisen kevyitä. Matalalla ja hitaasti lentäen liitohaukka pyydystää maasta sisiliskoja, heinäsirkkoja tai hyvällä onnella varomattomia hiiriä.

Liitohaukka on trooppisen Afrikan ja Aasian petolintu, joka on viime vuosikymmeninä laajentanut elinpiiriään myös Pyreneitten niemimaalle. Kaunis lintu, lähes lokkimaisen vaalea. Maantien varsilla näkee liitohaukkoja istumassa sähkölangoilla, mutta jokunen asustaa vakinaisesti myös Grand Popossa ja saalistaa vaatimattomalla tyylillään milloin milläkin peltotilkulla. Kannattaa pitää kulkiessaan silmät auki. Jospa se tänään sattuisi reitin varrelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...