keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Jallu


Taisin joskus luvata, etten tässä blogissa edes yritä käsitellä aihetta "valkoisten haikaroiden tunnistaminen". Tässä sitä nyt kuitenkin ollaan. Esittelyvuorossa on jalohaikara, suomalaisten lintuharrastajien kesken tuttavallisesti "jallu". Se on valkoisista haikaroista suurin, ja kuva havainnollistaa hyvin sen pitkän ja hoikan perusolemuksen. Keltainen nokka erottaa jalohaikaran kaikista muista valkoisista haikaroista paitsi lehmähaikarasta, jonka olemus on selvästi pienempi ja lyhytkaulaisempi. Jalat ovat varpaita myöten tummat. Nokka tosin tummuu pesivillä linnuilla, jolloin jalohaikaran erottaminen hiukan pienemmästä pikkujalohaikarasta on haastavaa. Silloin kannattaa kiikaroida silmänympärystä: tumma ohjasjuova jatkuu jalohaikaralla silmän taakse, pikkujalohaikaralla se loppuu silmän tasalle. Jalohaikarat seisoskelevat passissa saalista väijymässä, yleensä yksikseen.

Lintulajien luokittelu on mullistunut geneettisen tutkimuksen myötä. Aikaisemmin valkoiset haikarat luokiteltiin kaikki omaan jalohaikaroitten sukuun Egretta, mutta nykyään jalohaikara ja pikkujalohaikara luetaan samaan sukuun aivan toisen näköisen harmaahaikaran kanssa. Kun tämän nyt tietää, on helppo nähdä, että niiden olemuksessa ja käyttäytymisessä onkin hyvin paljon samaa. Toisaalta sitten silkki- ja riuttahaikara ovat keskenään samantapaisia ja käyttäytyvät toisin kuin nämä isommat koipeliinit.

Jalohaikara on levinnyt lämpimille ilmastovyöhykkeille kaikille mantereille. Etelään muuttavia kantoja on myös Etelä-Euroopassa ja vastaavilla leveysasteilla Aasiassa. Jännittävästi jallun levinneisyys nousee Itä-Euroopassa pohjoisemmaksi, ja kaikkein jännittävintä on sen ilmaantuminen Suomen pesimälinnustoon. 2000-luvulla vahvistuneet harmaahaikarakoloniat ovat jo monta kesää houkutelleet yksittäisiä jalohaikaroita Etelä-Suomen lintulahdille, ja kesällä 2018 viimein pari onnistui saamaan koivilleen neljä poikasta Porvoossa.

Grand Popossa jalohaikara on yleinen, mutta lehmä-, riutta- ja silkkihaikarat ovat paljon runsaslukuisempia. Varmoja pikkujalohaikarahavaintoja en ole onnistunut tekemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...