perjantai 14. joulukuuta 2018

Korkeahko virkamies


Sekä englanniksi että ranskaksi tämän kauniin mustavalkoisen linnun nimessä on sana fiscal. Suomessa fiskaali tai viskaali tarkoittaa korkeaa virkamiestä, myös jonkinlaista yleistä syyttäjää. Ehkä linnun höyhenpuku muistuttaa hienoa tummaa pukua ja valkoista paitaa. Suomeksi se on kuitenkin etelänkylälepinkäinen. Se on noin rastaan kokoinen lintu, jolla on pitkähkö pyrstö ja pysty istuma-asento. Lennossa näkyy mustan selän valkoinen V-kuvio.

Lepinkäiset ovat varpuslintuja, jotka ovat alkaneet kehittyä petolinnuiksi. Niillä on vahva, koukkupäinen nokka, ja ne metsästävät suuria hyönteisiä ja pieniä nisäkkäitä, liskoja tai lintuja tarkkailemalla maastoa tähystysoksaltaan ja syöksähtämällä sieltä saaliinsa kimppuun. Muiden aitojen lepinkäisten tapaan tämäkin virkamies varastoi saalistaan seivästämällä pikkuotuksia puiden ja pensaiden piikkeihin, laidunmailla myös piikkilanka-aitoihin.

("Virkamies" muuten on alkujaan tarkoittanut pyyntiansojaan kokevaa metsästäjää. Ne ansat on tietenkin viritetty, jotta niihin tulisi saalista. Ei siis kovin kaukana metsästäjästä ollut sekään sana.)

Etelänkylälepinkäisen levinneisyys kattaa suurimman osan Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Etiopian ja Eritrean tienoilla sen korvaa kylälepinkäinen. Nämä kaksi hyvin saman näköistä lajia erotettiin vasta hiljattain, aikaisemmin niitä pidettiin samana lajina. Grand Popossa etelänkylälepinkäinen on tavallinen näky. Varsin usein niitä näkee pensaissa koulun pihalla juuri ennen Hounsoukoèn tienristeystä. Se on helpo havaita, koska se istuu hyvin näkyvissä, ja helppo tunnistaa harakkamaisen värityksensä vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...