tiistai 1. tammikuuta 2019

Lunta hatussa


On Beninissäkin lunta. Se vain ei ole maassa, vaan tämän pienen linnun päässä. Sen tieteellisen nimen Cossypha niveicapilla jälkimmäinen osa tarkoittaa suurin piirtein sitä. Suomenkielinen nimi tiheikköpunatasku puolestaan kertoo, että lintu viihtyy tiheiköissä ja tulee sieltä hyvin harvoin näkösälle. Todennäköisimmin sen paljastaa pensaista kuuluva huilumainen vihellys tai sointuvaa, samoin huilumaisen kirkasta säettä toistava laulu.

Harmi. Tiheikköpunatasku on kaunis lintu, Mustat siivet ja pää rajoittuvat terävästi punaruskeaan rintaan. Niskan yli ulottuu saman värinen punaruskea kaulus. Päälaki on puhtaan valkoinen, aivan kuin siinä olisi viiru juuri satanutta lunta.

Laji on Saharan eteläpuolisessa trooppisessa Afrikassa laajalle levinnyt ja yleinen, mutta piileskelevä. Grand Popossa sitä voi tähystellä – tai kuulostella – Aubergen pohjoispuolisten mangrovetiheikköjen reunamilla, missä on runsaasti lajille sopivia tiheikköjä.

Tiheikköpunataskun myötä toivotan kaikille tämän blogin seuraajille hyvää uutta vuotta 2019!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...