maanantai 14. tammikuuta 2019

Lentävä pesukarhu?


Ruskeankirjava, vähän rastaita suurempi lintu, jolla on pitkä ruskea pyrstö ja silmien yllä ruskea naamari kuin pesukarhulla. Tähystää melko matalalla vankan oksan päällä, lennähtää sieltä lähelle maanpintaa ja palaa oksalleen sudenkorento vankassa, hiukan koukkupäisessä keltaisessa nokassaan.  Onko se lentävä pesukarhu, niin kuin värityksestä ja naamarista voisi ajatella?

Ruskoharakkalepinkäinen kuuluu aitoihin lepinkäisiin ja näyttääkin sellaiselta. Pysty istuma-asento ja petolintumainen nokka ovat tälle lintuheimolle tyypillisiä. Ravintoon kuuluvat suuret hyönteiset, joskus myös sisiliskot ja pikkujyrsijät. Ruskoharakkalepinkäinen ei tiettävästi kuitenkaan metsästä pikkulintuja, kuten esimerkiksi Suomen lajistoon kuuluva isolepinkäinen eli lapinharakka, eikä se liioin harrasta saaliseläinten varastointia piikkisiin oksiin.

Grand Popossa nämä keltanokat viihtyvät Aubergen ja Villa Karon välisten metsiköiden ja pensaikoiden aukioilla. Helpoimmin niitä näkee heti Aubergen viereisellä kasuariinapuiden reunustamalla kentällä, missä ne saalistelevat usein pieninä, toisilleen sivistyneesti rääkyvinä ryhminä. Laji on yleinen esiintymisalueellaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa Senegalista aina Itä-Afrikan länsilaidoille asti. Kookkaana, avoimesti tähystelevänä ja melko pelottomana lintuna se on myös helppo havaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...