perjantai 25. tammikuuta 2019

Musta se on valkoinen?


En ole väittämässä mustaa valkoiseksi. Tiirojen yleismaailmallinen perusväri on valkoinen, ja hyvin valkoiseksi on tämäkin pienten tiirojen parvi onnistunut itsensä Monojoessa pesemään. Tässä pyrähtelevä laji on kuitenkin mustatiira. Se on Euroopassa, Keski-Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa pesivä,vaatelias rehevien kosteikkojen lintu. Pesimäaikana se on nimensä mukainen: pää, vatsa ja selkä ovat hiilenmustat, siivet, yläperä ja pyrstö harmaat. Talvipuvussa musta saa antaa sijaa valkoiselle. Vain päälaella säilyy musta baskeri, ja rinnan sivuilla on pieni tumma laikku.

Suomessa mustatiira pesii säännöllisesti muutamalla järvellä pieninä yhdyskuntina, kaikkiaan ehkä vain parikymmentä paria. Sen levinneisyys on selvästi eteläisempi kuin arktisiksi luonnehdittavilla kala-ja lapintiiralla. Viron rehevimmillä lintujärvillä mustatiira alkaa jo olla yleinen. Euroopan mustatiirat talvehtivat Länsi-Afrikassa Atlantin rannoilla.

Tiirat nostavat minun mieleeni kaksi kiintoisaa kysymystä. Miksi lokkilintujen talvihöyhenet ovat niin erilaiset kuin kesäpuku? Ja miksi tiirat viettävät kaksoiselämää: kesät matalilla ja suojaisilla sisävesillä, talvet hurjilla ulapoilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...