tiistai 22. tammikuuta 2019

Voileipiä


Pienten talvipukuisten kalatiirojen joukossa on yksi isompi töyhtötukka, talvipuvussaan sekin. Sen englanninkielinen nimi Sandwich tern tuo aina mieleeni voileivät, vaikka nimi oikeasti viittaakin Kentissä sijaitsevaan Sandwichin paikkakuntaan. Suomeksi linnun nimi on riuttatiira. Se on isokokoinen tiira, vain vähän räyskää ja kunigastiiraa pienempi. Kesäpukuisella tiirailla on musta päälaki ja selvästi erottuva niskatöyhtö, talvipuvussa päälaki on epämääräisen harmahtava ja otsa vaalea. Ääni on tunnusomaisen kirskahtava kaksitavuinen ”kirrik”.

Riuttatiira on Beninissä tavivieras. Hyvällä onnella sen voi nähdä Bouche du Royn hiekkasärkillä, siellä missä Monojoki kohtaa Guineanlahden. Vanhassa maailmassa riuttatiiraa tavataan Länsi-Euroopan rannikoilla sekä Mustalla ja Kaspianmerellä. Suomea lähimmät esiintymisalueet ovat Virossa, Riianlahden matalilla hiekkarannoilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...