keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Yön valtiaat



Lepakot eivät ole lintuja, vaikka ne lentävät. Hämärissä näkemäsi  isot lentävät eläimet ovat kuitenkin todennäköisimmin lepakoita, esimerkiksi näitä Awalén portin luona puussa asustelevia hedelmälepakoita eli hekkoja.

Grand Popossa on kuitenkin myös yöllä aktiivisia lintuja. Aubergen viereisiltä autioituneilta tonteilta samoin kuin pääkadun varrella olevalta hautausmaalta voi jo varhain illalla tai aikaisin aamulla kuulla tasaista surinaa. Siellä laulaa silloin nauhakehrääjä. Se on hyvin paljon suomalaista kehrääjää muistuttava yöaktiivinen hyönteissyöjä, jonka äänikin on sattumalta hyvin samanlainen kuin Aleksis Kiven kehrääjälinnun. Suomalainen nimi juontunee siitä, että tasainen surina on tuonut mieleen pyörivän rukin äänen. Nauhakehrääjä on saanut nimensä pyrstössä olevista nauhamaisista koristesulista.

Yön lintuja ovat myös pöllöt. Joen varren metsiköiden suunnalta voi kuulla täplähuuhkajan huhuilua. Lähempänä asutusta viihtyy tornipöllö. Huuhkaja, jos sen nyt sattuisi näkemään, näyttää - niin, huuhkajalta. Iso harmaanruskea pöllö, jolla on korvamaiset höyhentöyhdöt. Tornipöllö taas on lennossa hyvin vaalea, etenkin vatsapuolelta. Sen naama on hyvin tyypillisen sydämenmuotoinen. Tornipöllö pesii ullakoilla ja autioita talonraunioissa.

Nauhakehrääjä ja täplähuuhkaja ovat yleisiä Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Tornipöllö on kosmopoliitti, jota esiintyy kaikilla mantereilla. Pohjoisilta leveysasteilta se puuttuu, samoin Aasian mantereen sisäosilta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...