lauantai 12. tammikuuta 2019

Pyöräreittien varrelta






Ykkösvaltatie RNIE1 Cotonousta Loméen kulkee Grand Popon pohjoispuolelta ja ylittää Monojoen torin luona. Nykyisen maantiesillan pohjoispuolella on vanha, ruosteinen terässilta, jonka peltikannesta puuttuu palasia, mutta jota pitkin pääsee kyllä joen yli kävellen, mopolla tai polkupyörällä. Aukkoinen sillankansi tuntuu ensi alkuun hiukan epämiellyttävältä, mutta kun siihen tottuu, vanha silta on mukava reitti joen yli. Uudella sillalla ei ole liikaa tilaa pyöräilijälle, ja takaa tuleva iso rekka tuntuu vielä epämiellyttävämältä kuin jalkojen alla pilkottava vedenpinta.

Joen toisella puolella vanha tie jatkuu jonkin matkaa, kunnes se ison mainistaulun kohdalla muuttuu päätielle johtavaksi poluksi. Niin kuin käyttämättömille teille käy, kasvillisuus on alkanut vallata takaisin siltä asfaltoimalla vietyä tilaa. Joelta tullessa vasemmalla on laaja ja alava kookospalmumetsä, jonka pohja on sadekaudella upottavan saven peitossa. Kun maasto vähän kuivuu, siellä voi kuljeskella lehmänsorkkien luomia polkuja pitkin. Oikealla puolella, uuden ja vanhan tien välissä, on tiheää matalampaa pensaikkoa. Joen rannassa on vesihyasintin ja lumpeiden peittämiä allikoita, joilla voi nähdä afrikanjassanoita harppomassa kasvillisuuden päällä.

Näissä pensaikkomaisemissa voi rauhallisesti liikkuen tutustua ehkä ujoimpaan ja vaikeimmin havaittavaan lintuun Grand Popon pinnalistallani. Tavallisesti näkyy vain vilahduksia tummista ja tukevarakenteisista pikkulinnuista. Joskus kuitenkin kiikarin näkökentään osuu säröisellä asfaltilla ruokaileva lintu. Pensassininokka on tämä pensaikon kätköissä viihtyvä lintu, jonka nimi kuvaa sitä aika hyvin. Yleisväri on mustanruskea, mutta rinta loistaa punaisena. Hyvässä valaistuksessa voi erottaa myös vahvan sinisen nokan, jonka muoto oitis paljastaa linnun siemensyöjäksi (Spermophaga, kuten tieteellinen nimi kuuluu).

Pensassininokka on yleinen levinneisyysalueellaan, joka on se monille muillekin lajeille tyypillinen: Saharan eteläpuolinen metsäinen Afrikka Senegalista Itä-afrikan hautavajoaman rajoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...