torstai 24. tammikuuta 2019

Rantapiipertäjä


Kaukaisissakin maissa tulee vastaan tuttuja. Kukaties tämä piipertäjä on edellisen kerran käynyt samaan aikaan kanssani Vanhankaupunginlahden elokuisilla lietteillä. Lintu on alavilta rannoilta tuttu kahlaaja, tylli.

Tylli on pienehkö kahlaaja, jolla kaukaakin nähtynä erottuvat hiekanruskea selkä ja valkoinen vatsa. Rinnan halki kulkee musta vyö, ja pää on selväpiirteisesti mustavalkoinen. Usein tunnistamissta helpottaa linnun tapa toistella nimeään "tyl-li".

Tylli on Siperiassa ja Pohjois-Euroopassa yleisenä pesivä kahlaaja, joka talvehtii Afrikan rannoilla, siperialaiset myös Lounais-Intiassa ja Sri Lankassa. Pohjoisimman Euroopan tyllien talvehtimisalueet ovat nimenomaan Länsi-Afrikassa, joten tuttuun yksilöön törmääninen ei ole täysin mahdotonta. Grand Popossa tyllejä näkee suojaisilla avoimilla lietteillä siellä, missä niitä kulloinkin sattuu olemaan. Nämä paikat vaihtelevat suuresti sadekauden päätyttyä ja maaston vähitellen kuivuessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Martin-chasseur du Sénégal

  Un bel oiseau, de la taille d’un petit pigeon, avec la tête et le ventre gris claire, le dos et la queue couleur bleu brillant et un gros ...